typer av relativ datering i arkeologi

andre attributter. Typologi er, innenfor arkeologien en metode for relativ datering av arkeologiske funn. På denne måten er også nordeuropeiske funn fra yngre steinalder og bronsealder satt inn i et kronologisk rammeverk. Innenfor seriasjon finnes det igjen to metoder. I kontekstuell seriasjon er det tidsrommet stilen var i bruk som styrer serien. Dette vil si at gjenstander som er produsert samtidig vil vre like, mens gjenstander som er produsert med mange århundrers mellomrom vil vre ulike. Systemet ble utviklet av den danske arkeologen. (engelsk BC og AD som samsvarer med de mer verdinøytrale fvt. Images, videos and audio are available under their respective licenses. En annen variant er frekvensiell seriasjon. Dette innebrer at forhistorien er delt inn i tre etterfølgende perioder: stein, bronse - og jernalder.

En pionér innenfor denne typen seriasjon var den britiske arkeologen, william Flinders Petrie som på 1800-tallet brukte metoden for å sortere og datere graver. En datering av det arkeologiske funnmaterialet er av største betydning. Når det ikke er mulig å nå frem til en absolutt datering har allikevel typologien en viktig funksjon, ettersom den bidrar til forståelsen av et funnsteds kronologi.

Karbondatering i hindi
Definisjon av radiometrisk datering i naturfag

Et annet viktig prinsipp er at stilarter forandrer seg gradvis over tid. Charles Darwins teorier om artenes opprinnelse. Wikipedia article written by contributors ( read / edit ). En pionér innenfor dens utvikling var den svenske 1800-talls arkeologen, oscar Montelius, som lagde lokale typologier over bronsealdergjenstander fra flere regioner i, europa. Den typologiske sekvensen var viktig i utviklingen av teoriene i den kulturhistoriske arkeologien. Denne måten å datere gjenstander på er basert på prinsippet om at gjenstander i fra en gitt periode på et gitt sted har gjenkjennelige og bestemte attributter; at de er typiske for kulturen eller samfunnet som produserte dem. Text is available under the, cC BY-SA.0 license; additional terms may beste enslig voksen dating-tjenester apply. Den eldste kjente er den egyptiske, basert på den årlige overflømming. Det daterte vil da vre enten yngre eller eldre enn noe annet. Cover photo is available under :me 'Unknown' license.

Metoder for absolutt datering i arkeologi, Hva skjedde med dateringen show kalt 3, Radiometrisk datering problemer med forutsetninger, Fox dateringen show med george lopez,