Úder blesku vytvořil zbrusu nový fosforový minerál, který na Zemi dosud nebyl viděn

Úder blesku vytvořil zbrusu nový minerál fosforu, podobný tomu, který se nachází na meteoritech a ve vesmíru.

Blesk vytvořil chemickou reakci v hornině, která vedla k tomu, co by mohlo být členem nové minerální skupiny, někde mezi vesmírnými minerály a minerály nalezenými na Zemi.

A výzkumníci se domnívají, že údery, jako je tento, mohly vytvořit chemikálie, které nastartovaly život na Zemi.

Nález byl učiněn po úderu na strom v New Port Richey na Floridě, kdy majitelé pozemků prodali fulgurit geovědovi, který jej nechal analyzovat.

Fulgurity jsou tvořeny vysokoenergetickým elektrickým výbojem blesku skrz skálu, půdu a písek, který je všechny roztaví dohromady v malé trubici, čímž se z úderu blesku vytvoří fosilie.

Fulgurity byly studovány v pouštní krajině Sahary, aby se pokusily zmapovat povětrnostní vzorce v předpouštěné severní Africe.

„Když blesk uhodí do stromu, země obvykle exploduje a okolní tráva odumírá, vytvoří jizvu a vyšle elektrický výboj skrz okolní skálu, půdu a písek, čímž se vytvoří fulgurity,“ řekl profesor Matthew Pasek z University of South Florida.

„Minerály podobné tomu lze nalézt v meteoritech a vesmíru, ale nikdy jsme nikde neviděli přesně tento materiál.“

Studie obsahující objev byla publikována v časopise Communications Earth & Environment a vznikla poté, co se profesor Pasek spojil s Lucou Bindim, profesorem mineralogie a krystalografie na univerzitě ve Florencii v Itálii.

Společně se tým vydal prozkoumat neobvyklé minerály, které nesou prvek fosfor, zejména ty, které vznikly bleskem, aby lépe porozuměli vysokoenergetickým jevům.

Uvnitř fulguritu, který vznikl, když blesk roztavil nejen železo v kořenech stromů, ale také uhlík v kořenech, odhalila barevná krystalická hmota materiál, který nebyl dosud objeven.

Spoluřešitel Dr. Tian Feng, absolvent geologického programu USF, se pokusil materiál předělat v laboratoři, ale neuspěl.

To naznačuje, že se materiál pravděpodobně tvoří rychle za přesných podmínek, a pokud se zahřívá příliš dlouho, změní se na minerál nalezený v meteoritech.

„Předchozí výzkumníci naznačují, že blesková redukce fosfátů byla na rané Zemi rozšířeným jevem,“ řekl Dr. Feng.

„Na Zemi však existuje problém se zásobami fosfitů v životním prostředí, které je obtížné obnovit.“

Dr. Feng řekl, že tento výzkum může odhalit, že jiné formy redukovaných minerálů jsou věrohodné a mnohé mohly být důležité pro rozvoj života na Zemi.

Profesoři Pasek a Bindi plánují materiál dále prozkoumat, aby zjistili, zda by mohl být oficiálně prohlášen za nerost, a přinést další povědomí vědecké komunitě.

Foto: SWNS