7000 let stará cesta odkrytá v Chorvatsku je vydlážděna kamenem

Ostrov Korčula je něco, na co jsou Chorvati výjimečně hrdí – a právem. Říká se, že je to rodiště Marca Pola a je to nejstarší část světa, kde dokumenty dokazují, že otroctví bylo zrušeno (1214 n. l.).

Spolu s ohromujícími přírodními krásami má Korčula tajemství – skutečně starověkou minulost, kdy byla pod vodou nalezena „naskládaná kamenná“ cesta z doby 5 000 let před římskou říší.

Na ponořeném neolitickém místě Soline byla pod nánosy mořského bahna nalezena úžasně moderně vypadající silnice z naskládaných kamenů. Spojoval umělý ostrov spojený s lidmi známými jako hvarská kultura s pobřežím ostrova Korčula.

Cesta byla široká čtyři metry, tedy asi 12 stop. Datum 7 000 př. n. l. bylo určeno pomocí radiokarbonového datování zachovalého dřeva z budov osídlení hvarské kultury.

Další podvodní místa kolem Korčuly přinesla kamenné sekery a pazourkové nástroje. Celé výzkumné úsilí vedl výhradně chorvatský tým archeologů z několika muzeí a univerzit v zemi.

Abychom pochopili velikost tohoto objevu, je nutné se podívat na níže uvedené video s potápěči. Ale uvedení tohoto nálezu do správného kontextu téměř vyžaduje krátké přepsání historie civilizace.

Není překvapením, že potvrzená nejstarší „vybudovaná“ silnice, vyjma zapálených cest sdílených lidmi a zvířaty společně, pochází z doby 4 000 př. n. l. do pravděpodobně druhého nejstaršího města světa Ur, části starověkého Sumeru. Velká část historie Uru byla vypůjčena od ještě staršího sumerského „hlavního města“ Eridu, takže můžeme být velkorysí a vrátit se o několik set let zpět.

Cihlové silnice se začínají objevovat v Indii asi 3 000 př. nl, což je také přibližně v době, kdy se začínají objevovat v Řecku.

Ale silnice Korčula, vyznačující se důmyslným ukládáním kamenů a nějakým druhem materiálu pro zapouzdření kamenů na jejich místech, byla postavena asi 1000 let před Ur a Eridu, do epochy, kdy se zemědělství a domestikace zvířat stále rozvíjely nebo byly na špičkové úrovni. umělecké technologie.

Korčula je již jednou z nejlepších chorvatských turistických destinací. Zdá se, že staří lidé, stejně jako my dnes, našli její krásu neodolatelně uchvacující.

Foto: Korcula road University of Zadar Facebook